NYHETSARKIVET
3 okt 2011 14:02
Bara småpengar på den kommunala sidan
På kommun och landstingssidan är penningrullningen från försäkringsbolagen av begränsad omfattning, men den finns. Sedan 1978 får parterna ett mindre belopp varje år för att informera arbetstagarna om de olika kollektivavtalade försäkringarna, framför allt arbetsskadeförsäkringarna TFA-KL och Avtalsgruppsjukförsäkringen AGS-KL.

- Parterna har i ett avtal från 1970-talet bestämt att de ska ha de pengarna för att informera om de här försäkringarna, säger Elisabeth Sasse, tidigare på Offentliganställdas Förhandlingsråd OFR, men numera chef för kollektivavtalad affär på Folksam.

Hon säger att man gärna hade velat ha de informationsmedel som finns på privatsidan för att informera medlemmarna, inte minst om pensionsavtalen.

- På OFR fick vi aldrig en spänn som kommer ur pensionsavtalet. Det var ett bekymmer eftersom det inte fanns några pengar att informera om avtalet med, säger hon.

På den kommunala sektorn är det istället arbetsgivarna i kommuner och landsting som ska stå för informationen. Avtalet förutsätter att arbetsgivarna handlar upp valcentralerna och de bestämmer därmed nivån på den information de anställda får.

Det finns inte heller några helt partsägda valcentraler som på privatsidan på kommun- och landstingssidan. Pensionsvalet, PVAB, som är ojämförligt störst, ägs av KPA som i sin tur ägs av Folksam och Sveriges kommuner och lands­ting, SKL. Även Skandia och SPP har valcentraler på kommun- och landstingssidan, men någon spons­ring av avtalsparter ägnar de sig inte åt.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907