AI Pension, som tidigare hette Arkitekternas Pensionskassa, är ett av offren av de låga långräntorna och de fallande börserna. Mitt under brinnande kris har man tvingats lätta sin aktieportfölj och sälja aktier till reapris för att istället köpa på sig mer lågförräntande obligationer. Det var ingenting som kassans vd Maritha Lindberg gjorde med lätt hjärta.
- Det känns jättesorgligt, speciellt för att den direktavkastning man får på aktier är väsentligt bättre än den du får på ränteplaceringar, så det känns helt fel. Vi ska ju vara långsiktiga, men plötsligt tvingas vi agera och tänka kortsiktigt, säger hon till Pensionsnyheterna.
Arkitekternas Pensionskassa bildades redan 1955 och har hittills inte varit i ett så ansträngt läge som man nu är. Men enligt Maritha Lindberg är det snarare reglerna för diskontering av skulderna som är problemet, inte att man förlorat pengar i börsraset.
- Solvensen är klart ansträngd i det här läget. Men jag tycker det är fel att räkna skulden varje dag mot räntekurvan som varierar så kraftigt.
Fungerar inte
Och det är omöjligt att leva efter den räntekurva vi diskonterar mot, man kan inte vara totalt matchad. Att marknadsvärdera skulden är säkert bra i teorin, men i praktiken fungerar det inte. Vi hade ett liknande läge 2008 och då fick vi minska risken och köpa räntor istället men då var räntan högre och då fanns det en högre fallhöjd. I den här krisen har vi sett att det inte fungerar, säger hon.
Trots att krisen varit ett hett ämne i medierna är det inga kunder som hör av sig och är oroliga för sina pensioner, varken försäkrade företag eller nuvarande eller framtida pensionärer.
Samma dag som Pensionsnyheterna träffar Maritha Lindberg i AI Pensions egen fastighet på Nybrogatan har alla pensionsförvaltare i Sverige fått brev från Finansinspektionen där generaldirektör Martin Andersson skriver att de inte ska tolka trafikljustesterna och det röda ljuset alltför allvarligt och vidta några panikåtgärder, något som Maritha Lindberg tycker är bra.
- Jag tycker det var bra att det här brevet kom, vi har väntat på det. Förra gången, 2008, ändrade FI faktiskt räntekurvan så då fick vi möjlighet att använda oss av bostadsobligationerna vid diskonteringen vilket gav lindring. Nu hoppas jag på att de ska hitta någon annan modell för diskonteringsränta som inte är så volatil. Det är ju inte klokt att vi ska anta att kapitalavkastningen på våra längsta åtaganden bara ska uppgå till 2,99 procent som det var häromdagen, det känns inte rimligt. Det är klart att ett lägre ränteläge måste avspeglas i diskonteringen men inte med en kurva som är så volatil.
Sänker garantierna
En annan åtgärd som kommer att vidtas så snart det är möjligt är att man, precis som både Finansinspektionen och Finansmarknadsminister Peter Norman krävt, tar tag i garantinivåerna.
- Vi kommer att plocka ned garantierna från dagens nivå på 2,75 procent. Men grunderna står inskrivna i våra stadgar och därför måste man kalla in till ett extra fullmäktige för att kunna fatta beslut. Ett sådant beslut ska sedan godkännas av Finansinspektionen.
År 2000 var det annorlunda. Då hade kassan istället stora överskott, konsolideringen var skyhög och då bestämde sig både SPP (Alecta) och Arkitekterna för att dela ut en del av överskotten till försäkringstagarna.
- Då hejade FI på oss för att vi skulle skifta ut pengar så vi var mer eller mindre tvungna att gå med på det. Men de 750 miljoner kr som vi då delade ut skulle ha varit bra att ha i det här läget.
Totalt förvaltar AI Pension omkring 4,7 miljarder kr och lejonparten tryggar arkitekternas förmånsbestämda ITP-pensioner. Man har även premiebestämda ITPK-försäkringar plus en mindre andel indviduella tjänstepensioner. Dessutom har man sedan i somras startat ett samarbete med Svensk Handel Fondförsäkring som innebär att man även kan erbjuda fondförsäkring.
- Det är ju så nytt ännu så någon rusning har vi inte sett. Vi har främst tagit in erbjudandet om fondförsäkring för ingenjörerna. De vill placera själva och tycker att de kan räkna själva. Arkitekterna däremot föredrar traditionell försäkring, säger hon.
Även om AI Pension nu skulle få möjlighet till en snällare diskonteringskurva eller att krisen på finansmarknaderna skulle blåsa över innebär det inte ändå att allt är frid och fröjd på den lilla kassan. AI Pension liksom flera andra pensionskassor tillhör något av en utrotningshotad art. Skälet till det är främst övergången från förmånsbestämda till premiebestämda pensioner.
Klarar inte priserna
När den nya ITP-planen kom fick man inte ens bli leverantör via Collectum eftersom kassan då inte var öppen för andra än arkitekter och ingenjörer. Nu har man åtgärdat det problemet. Framöver när AI Pension ska bedriva verksamhet enligt ny FRL så kommer man kunna ta in vilka kunder som helst. Nu är problemet i stället att man inte har råd att vara kvar på kryssmarknaderna eftersom man inte klarar av prispressen.
- Vi har tackat nej till att vara med både på statens område PA 03 och i den nya KAP-KL för kommuner och landsting. Priserna är för låga, vi klarar inte att få lönsamhet till de nivåerna och därför har vi tvingats tacka nej, säger Maritha Lindberg.
Snart kommer parterna på ITP-området ut i en ny upphandling och då är man på AI-pension rustad för att vara med på det avtalsområde som man alltid varit på, ITP. Men även här finns det risk att man tvingas tacka nej, om priserna blir för låga.
- Vi erbjuder ju mer i och med att vi kan ge våra kunder råd och de alltid kan kontakta oss med sina frågor och erbjuda arbetsgivarna service. Men i upphandlingarna har man bara fokuserat på avgifterna och då kan det bli så att vi tvingas tacka nej även till ITP, säger Maritha Lindberg.
Giftermål
Det här är nu inget unikt för AI Pension, det finns flera andra kassor som under många år tecknat samma dystra framtidsbild. En väg ut skulle kunna vara att man försöker gifta sig med någon annan kassa för att bli större och på så sätt kunna slå ut kostnaderna på fler försäkrade. Och Maritha Lindberg har redan hittat sin drömpartner.
- PP Pension har vi friat till länge. De skulle vara en perfekt partner för oss. Vi har samma system, samma tekniska plattform och liknande produkter, men hittills har det inte blivit något av det.
Ett skäl till det är att avtalsparterna på PP Pensions område låtit dem vara med i andra chansen, när man förhandlade fram leverantörer till ITP. PP Pension fick möjlighet att fortsätta sitt liv som en liten kassa, även i den avgiftsbestämda världen. PP Pension har fått parternas välsignelse för att vara ickevalsalternativ i ITP 1 och kan dessutom erbjuda fondförsäkring med interna och externa fonder, som handlats upp. Det gör att PP Pension har lite annorlunda förutsättningar, åtminstone tills vidare, vilket gör att man inte är beredd på giftermål för närvarande.
Prispressen gäller för övrigt inte bara på nya avgiftsbestämda pensioner. Även om premievolymerna fortsätter att öka i takt med att anställda med ITP 2 blir äldre och tjänar mer så är det en produkt i run-off. När 40-talisterna alla gått i pension kommer det att märkas och då måste man anpassa sig till en värld med lägre volymer och totalt sett lägre kostnader.
Här finns det ett par spöken vid horisonten där det första heter Solvens II och det andra IORP, på Brysselska. De båda regelverken kommer på sikt att skärpa såväl kapital- som administrativa krav vilket leder till högre kostnader.
- Nu kommer vi inte, om det solvensutredningen föreslår går igenom, att vara med i Solvens II utan kan fortsätta med IORP-regelverket vilket än så länge är lite lindrigare. Men ansatsen i direktiven är desamma och jag undrar vilken effekten av den här krisen hade blivit om Solvens II hade varit i funktion i hela Europa nu. Då skulle stora delar av Europa drabbats samtidigt och massor av bolag skulle då ha blivit insolventa.
Inte uppgiven
Trots alla problemen som Maritha målar upp förmedlar hon ändå inte någon känsla av uppgivenhet. Snarare söker och ser hon möjligheter, trots att stormen och de senaste väderprognoserna talar för att man borde sätta sig i livbåtarna. Men hoppet har inte lämnat AI Pension, även om Maritha Lindberg tycker att ansatsen är helt fel med ett gemensamt regelverk för hela Europa.
- Jag kan inte förstå varför man tror att de som bor i Sverige i en framtid kommer att köpa sina pensioner i Tyskland. Pensionerna kommer även i fortsättningen att i stor utsträckning tecknas i de länder där människor har sina jobb. Men det är klart, det är svårt att vrida klockan tillbaka nu och det är väl inte troligt att någon helt plötsligt säger Oj, vi tänkte fel och river upp alltihop
Strategin för närvarande är att satsa mer på mindre företag utan kollektivavtal. Där ser AI Pension möjligheter till tillväxt och rimligare priser, även om det är trångt i gången eftersom alla försäkringsbolag som inte blivit utvalda har tänkt samma tanke. Men där hoppas man komma in och få in nya pengar.
- Vi har produkter som liknar de som finns i ITP 1 och vi kan erbjuda rådgivning till de här mindre företagen och det tror jag de kommer att vilja ha. Så på den marknaden kommer vi att söka nya intäkter och där tror jag att vi kan växa.
Men om det trots alla försök inte går att anpassa AI Pension till den nya världen så är det inte så värst mycket kvar att välja på.
- Det låter lite som i sagan Rädda Joppe jag läste för barnen när de var små och då gissar jag att räddningen blir att vi får fusioneras med Alecta. Men om det blir som vi vill kommer det inte att gå så.
Det är inte utan att man nästan tror att Joppe kommer att räddas, hur det nu ska gå till.