Arbetsmarknadsdepartementet har nu lämnat ett lagförslag som innebär att EU-domstolens dom från i somras som förbjuder könsdifferentierade försäkringspremier implementeras i svensk lag. Förslaget innebär att undantaget i diskrimineringslagen från förbudet mot diskriminering som har samband med kön vid tillhandahållande av försäkringstjänster tas bort från slutet av nästa år. Det framgår av Arbetsmarknadsdepartementets promemoria Vissa förenklingar i det arbetspolitiska regelverket m.m. (Ds 2011:31).
Diskriminering på grund av kön har naturligtvis varit förbjudet sedan tidigare, men det har hittills funnits har funnits en möjlighet att ha könsdifferentierade premier om skillnaden bygger på tillförlitlig och publicerad statistik. Men den möjligheten tas nu alltså bort.
I promemorian skriver man att det finns skillnader i livslängd mellan kvinnor och män som ger upphov till berättigade skillnader i premier. Finansinspektionen har därigenom funnit att kraven på hur branschen hanterat statistiken uppfyllts för livförsäkringar. Men enligt EU-domstolens dom är det oförenligt med målet om likabehandling av kvinnor och män att ha kvar undantaget och därför ska bestämmelsen tas bort från och med 21 december 2012. Det lämnar inte speciellt mycket utrymme för den svenska lagstiftningen.
På Arbetsmarknadsdepartementet är man medveten om problemen som uppstår. Man skriver i sin konsekvensanalys att ändringen kommer att slå olika mot olika försäkringar.
Den gemensamma nämnaren är dock att försäkringspremierna i sin helhet kan förväntas bli högre och försäkring dyrare. Anledningen är att det inte längre blir möjligt att genom riskkalibrering med hjälp av variabeln kön kunna utgå från lägsta premien vid premiesättning. I syfte att säkerställa en marginal och motverka moturvalsrisker kan det sämsta riskscenariot komma att utgöra utgångspunkten, dvs. den högsta premien blir antagandet vid sättande av en könsneutral premie. Slutsatsen som skulle kunna dras då är att ingen vinner totalt sett på att särskiljning av risker inte får göras med hjälp av kön och att vissa grupper kommer få en tydlig försämring, skriver man i promemorian.
Man skriver att ett resultat är att kvinnor troligen kommer att få högre premier för livförsäkringar och män för sjukförsäkringar.
Kollektivavtalad tjänstepension har redan i dag könsneutrala premier och berörs alltså inte av lagändringen.