Den 21 december 2012 tas det undantag som hittills funnits för försäkringar i lagstiftningen om könsdiskriminering bort och det blir förbjudet att använda sig av könsdifferentierade premier. Men det är fortfarande oklart vilka avtal det är som omfattas av ändringen.
De nya reglerna kommer att gälla nya kontrakt. Men Arbetsmarknadsdepartementet påpekar själva i sin konsekvensanalys att det inte framgår av EU-domstolens utlåtande vad som avses med nya kontrakt.
Det är i nuläget oklart om exempelvis förlängningar av ettåriga kontrakt faller in under begreppet nytt kontrakt och hur utökningar av befintliga kontrakt ska bedömas. En trolig tolkning som kan göras är att ingångna avtal gäller. Produkter med engångspremier och engångspremier i serie liksom förnyelsepremier som exempelvis motorförsäkring faller således sannolikt under det nya regelverket och måste i sådant fall räknas om i enlighet med detta när kontraktstiden löper ut. För produkter som däremot har avtalade framtida premier och försäkringsbelopp skulle i så fall avtalen (kontrakten) inte behöva ändras. I annat fall kommer effekterna bli betydligt större särskilt inom livförsäkring där avtalade framtida premier och ersättningar är förekommande, skriver man i konsekvensanalysen.
Det är också oklart i vilka skeden kraven på könsneutralitet gäller. Om kravet bara gäller gentemot försäkringstagaren eller den anställda med tjänstepension så kan försäkringsbolagen använda sig av könsdifferentiering för att balansera sina åtaganden och utbetalningsbehov.
En effekt blir alltså ökad osäkerhet kring sammansättningen av risker i försäkringskollektivet. Det kan i sin tur få konsekvenser för hanteringen av solvens i bolagen. Arbetsmarknadsdepartementet tror att det kan leda till att försäkringsbolagen kan komma att behöva öka sina reservavsättningar för att kunna bibehålla solvensen. Det i sin tur ger lägre lönsamhet och för slutkunden högre premier eller sämre förmåner.