Danica Pension lämnar i dagarna över en flytträttsrapport till den statliga utredningen som utreder bland annat flytträttsfrågor, Utredningen om vissa livförsäkringsfrågor, Fi 2010:03. Syftet med rapporten är enligt Danicas vd Claes Carlson att lyfta fram lösningar som förbättrar situationen för den enskilde spararen.
- Rapporten är helt färsk och kommer att lämnas över i dagarna, säger Claes Carlson till Pensionsnyheterna.
Danica Pension är ett av de bolag som traditionellt borde vinna på fri flytträtt. Men enligt Claes Carlson har man vinnlagt sig om vara så allsidig som möjligt i sin analys.
- Tittar man på rapporten så är den egentligen ganska ödmjuk. Det är lätt att det blir religion i flytträttsfrågan. Men det kommer inte att lösa alla problem och det går inte att skapa flytträtt till 100 procent, men istället för att bara stirra på det som inte går att lösa och därför inte göra något alls så kan vi i alla fall göra det som går, säger Claes Carlson.
I rapporten går Danica Pension igenom tre huvudprinciper som man menar att utredningen ska beakta. De menar att det i grunden är individen som ska bestämma över kapitalet, att spararen ska ha rätt att optimera sitt sparande, främst genom att kunna samla hela sitt sparande till en plats, och att pensionsmarknaden måste bli bättre på att förnya sig och skapa enklare och mer lättbegripliga produkter. Bara det faktum att pensions- och försäkringsbolagen riskerar att tappa sina kunder kan bidra till att förbättra produkter, service och priser, skriver man i rapporten.
- Vi vill ge en nyanserad bild av flytträttsfrågan och titta på hur vi ska kunna göra för att förenkla så mycket som möjligt för konsumenterna. Försäkringsbranschen måste utvecklas och gå framåt för att kunna fortsätta att vara trovärdig.
Skuldkrisen har pressat ner de redan långa räntorna till historiskt ännu lägre nivåer, vilket innebär att flera pensionsbolag har hamnat i svårigheter. Samtidigt har börsnedgången på runt 25 procent i år minskat tillgångarna kraftigt.
Men Claes Carlson menar att det inte nödvändigtvis måste vara just avkastningen som gör att det är attraktivt för en pensionssparare att flytta sitt kapital.
- Man kan ha 6-10 fribrev som ligger och kostar avgifter och då kan det vara värt att flytta dem för att få en bättre förvaltning. Eller så kanske man har sitt sparande i ett bolag med höga avgifter.