FI:s brev till livbolagen om att man kan ha överseende med att de närmar sig, eller till och med hamnar i, det röda ljuset i övervakningssystemet, är tänkt att lugna marknaden. Tanken är att bolagen inte ska gå ut och paniksälja aktier och köpa på sig mer långa obligationer och därmed sätta ytterligare press på långräntorna.
I sak är det dock fortfarande lite oklart vad FI menar.
- Det verkar som om de tar bort varningsskyltarna vid den obevakade järnvägsövergången men vi vet fortfarande inte om tåget kommer, som en livbolagsdirektör uttrycker saken i en kommentar till Pensionsnyheterna.
Att FI tänker blunda för att trafikljuset slår över på rött för vissa är dock inte tillräckligt för branschen. Det man vill veta är om FI kan tänka sig att acceptera att bolagen faktiskt ligger på minus, alltså har en solvensgrad under 100 eller om man då kommer att sätta in det tunga artilleriet.
Branschen hoppas att man ska få en lindrigare eller rimligare räntefot att diskontera sina skulder mot. Så länge man har statsobligationsräntan i botten får man problem, eftersom det inte finns tillräckligt stort utbud på den långa sidan. Det många gärna skulle se är att man istället får ta sin utgångspunkt i bostadsobligationerna och swapräntan, något som skulle påverka diskonteringsräntan med flera tiondels procent och göra livet lite lättare för pressade livbolag.
FI har, genom Malin Björkmo i dagens SvD, ställt i utsikt att man kan komma att ändra räntan, även om det inte är gjort i en handvändning.
- Vi kan inte utesluta en höjning av diskonteringsräntan helt och hållet, säger Malin Björkmo, avdelningschef på Finansinspektionen, till SvD.
Det kan vara värt att påpeka att den massmediala uppmärksamheten som livbolagen fått under de senaste dagarna kan skrämma upp kunderna och påskynda flytt av kapital från svaga bolag. Det kan i sin tur försvaga bolagen ytterligare, om man inte har turen att det främst är kunder med de högsta garantierna som flyttar ut.
Rubrikerna om konkurshot i livbolagen har drivit upp oron hos många kunder vilket är olyckligt eftersom många uppfattat ordet konkurs som att deras sparkapital skulle vara borta. Det är det inte. Hotet handlar om förmågan att uppnå den utlovade garanterade avkastningen på lång sikt.
De tillsynssystem som används har dessvärre den egenheten att de mäter långsiktiga åtaganden med kortsiktiga mätinstrument. Den mismatchen är betydligt allvarligare än den mismatch som bolagen kan ha i sina tillgångsportföljer.