NYHETSARKIVET
26 sep 2011 12:17
Söderberg & Partners: Livbolagen är i den perfekta stormen
Att säga att det inte ser så ljust ut för de svenska livbolagen är något av ett understatement. Idag publicerar Söderberg & Partners en undersökning av hur den senaste tidens finansoro påverkar livbolagen och det är inte någon uppbygglig läsning.

- Det här är vad vi kallar för den perfekta stormen. Det här visar hur de svenska reglerna skapar en cirkel av fallande långräntor, säger Gustav Axehult, livbolagsanalytiker på Söderberg & Partners, till Pensionsnyheterna.

Han menar att livbolagen är inne i en dödsspiral där aktiemarknaden faller och tvingar livbolagen att vikta om till långa räntebärande papper. Den höjda efterfrågan gör att räntan sjunker och pensionsskulderna därmed ökar i värde. Bolagen måste då matcha pensionsskuldernas värde genom att dra ned risken ytterligare, det vill säga sälja av aktier, vilket i sin tur gör att aktiemarknaden faller ytterligare.

De flesta bolag kommer enligt Gustav Axehult att tvingas sänka sina risknivåer och därmed bädda för lägre avkastning lång tid framöver. Men få bolag ligger riktigt illa till.

- Vi gör bedömningen att Salus Ansvar inte kommer att klara sig. Långsiktigt kommer driftkostnaderna att äta upp tillgångarna och inom några år kommer de vara tvungna att lägga ned, inte bara stänga för nyteckning. Länsförsäkringar hade problem tidigt men har agerat och gjort helt rätt som stängt för nyteckning och i stort sett helt sålt av sitt aktieinnehav. Möjligen agerade man lite för sent, säger Gustav Axehult.

Andra bolag som man idag ser har problem är Kåpan som eventuellt kan komma att lida av låg solvens och SPP där Gustav Axehult tror att ägarna Storebrand kan bli tvungna att skjuta till kapital.

- Det är absolut inte så att Kåpan är insolvent, men kunderna kan bli tvungna att vänja sig vid låg avkastning. Vad gäller SPP så behöver vi klargöranden om hur läget ser ut, säger han.

I normalfallet kan livbolagen matcha sina åtaganden genom att köpa statspapper. Men just nu fungerar inte det. Bristen på långa obligationer ökar på problemen. De traditionella livbolagens åtaganden är cirka 1 100 miljarder kr och har en genomsnittlig löptid på cirka 15 år. Svenska statsobligationer med en löptid på mer än 10 år uppgår till omkring 140 miljarder kr.

- Statsskulden har för kort duration och de svenska statsfinanserna är för sunda, säger Gustav Axehult.

Eftersom lånebehovet är litet och durationen är 10 år så finns det få statspapper att köpa och de som finns möter inte behovet av långsiktig avkastning som bolagen har. Men i brist på alternativ måste bolagen ändå handla.

- Den här regelstyrda handeln driver upp obligationspriserna till närmast bubbelnivå, säger Gustav Axehult.

Det är också här den enda möjliga lösningen finns.

- Lösningen som vi kan se är att antingen en omstrukturering av statsskulden eller att reglerna för diskontering ändras, säger Gustav Axehult.

Några att de effekter som Söderberg & Partners ser i sin underökning kan komma av finansoron och den ”dödsspiral” livbolagen riskerar att hamna i är att de generösa tradlivprodukter som fanns under 2000-talet försvinner för gott. Dessutom tror man att flytträttsdiskussionen kommer att få ny fart när många sparare riskerar att bli inlåsta i lågavkastande alternativ. Man tror också att Alecta kommer att tvingas höja sina premier.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907