Kammarrätten avslår Avanzas överklagande om hur stora delar av Avanzas verksamhet som är momspliktigt. Därmed fastställer Kammarrätten i Stockholm Skatteverkets underkännande av Avanza Momsgrupps sätt att räkna ut fördelningsgrunden för avdrag för ingående mervärdesskatt.
Kammarrätten menar i sin dom att Avanzas momsgrupp inte visat upp något underlag som är tillräckligt tillförlitligt för att ge avdrag för ingående mervärdesskatt utifrån en fördelningsgrund baserad på personalens arbetsinsats. De menar också att den bedömning förvaltningsrätten gjort om hur avdragsrätten för ingående mervärdesskatt ska beräknas utifrån en omsättningsbaserad fördelningsgrund är korrekt och man avslår därför hela Avanzas överklagande.
Kammarrätten skriver i sitt avgörande att det underlag som har åberopats från Avanza inte är tillräckligt tillförlitligt för att ge avdrag för ingående mervärdesskatt utifrån en fördelningsgrund baserad på personalens arbetsinsats.
Bakgrunden till ärendet är att Avanza Momsgrupp 2007 började beräkna momspliktig verksamhet med personalens arbetstid som fördelningsgrund istället för som tidigare omsättningsbaserad fördelningsgrund. Det som ska betalas mervärdesskatt på är samtliga depåtjänster i bolaget, medan handelstjänster som är relaterade till courtagebaserad värdepappershandel är befriat från mervärdesskatt.
Skatteverket menar att Avanza visat flera brister i sina beräkningar. Enligt Skatteverket har antalet personer som omfattas av den arbetstidsstudie som ligger till grund för beräkningen reducerats under arbetets gång. Dessutom har inte definitionerna av depåtjänster varit enhetlig. Man menar också att definitionerna av avgränsningarna är vaga. En del av arbetet med depåtjänster har till syfte att få intäkter från courtageverksamhet och borde därför räknas som mervärdesskattefri verksamhet.
Avanza Momsgrupp har hävdat en avdragsprocent på 56,78. Skatteverket presenterar ett eget alternativ till momsgruppens modell. De har justerat den viktning betalande respektive icke betalande depåtjänster man haft till 17 respektive 83 procent och resultatet blir en fördelningsgrund på 25,06 procent.
Både förvaltningsdomstolen och nu senast Kammarrätten i Stockholm avslår bolagets överklagande och menar att Momsgruppens redovisning inte är tillräckligt tillförlitlig. Därför ska avdrag för ingående mervärdesskatt fortsätta att bestämmas utifrån en omsättningsbaserad fördelningsgrund istället för utifrån hur mycket arbetstid som lagts ned.