Regeringen har, som vi meddelade i lördags, bestämt sig för att ta till sig av kritiken mot det nya investeringssparkontot. I det remitterade förslaget var skattesatsen 30 procent av statslåneräntan plus 0,75 procentenheter, men det sistnämnda tillägget slopas nu.
- Det är klart att vi tagit till oss av kritiken och med det tidigare förslaget var det svårt att rymma räntefondsparande och det ville vi få in. Det är skälet till att vi valt att slopa de 0,75 procentenheterna som låg i det remitterade förslaget, säger Finansmarknadsminister Peter Norman (M) till Pensionsnyheterna.
I förhållande till dagens skatt på k-försäkringar kommer förslaget ändå att innehålla en viss skärpning, eftersom skatten tas ut med 30 procent av statslåneräntan, inte 27 procent som tidigare.
- Den höjningen gör vi för att jämställa skatten på Investeringssparkontot och skatten på kapitalförsäkringar, säger Peter Norman.
Förslaget har också fått kritik från bland annat Avanza Bank, som ansett att de kunder som gör affärer med belåning kommer att förlora på den nya modellen att ta ut skatten. Detta eftersom köp med belåning bidrar till att öka underlaget för skatten. Men det är ett medvetet val att inte ändra i förslaget i den delen, enligt Peter Norman.
- Både kapitalförsäkringar och Investeringssparkontot går att belåna men det kommer att bli dyrare än tidigare. Men syftet med Investeringssparkontot är att stimulera till långsiktigt sparande, inte till kortsiktig spekulation, säger Peter Norman.
Han vill inte spekulera i om den nya sparformen kommer att bli en succé eller inte men säger ändå att om människor är rationella så kommer en betydande del av nysparandet gå till Investeringssparkontot.
- I och med att statslåneräntan nu är så låg så blir den effektiva beskattningen bara omkring 19 procent att jämföra med reavinstskatten som ligger på 30 procent så tror jag att det blir attraktivt. Men det hänger också på att banker och andra aktörer väljer att prissätta och marknadsföra kontot på ett sätt som gör att kunderna finner det attraktivt, säger Peter Norman.