NYHETSARKIVET
30 aug 2011 12:26
Försäkringsbolagen fick inte skjuta upp deadline för KAP-KL-underskrifterna
I morgon är det sista dagen för försäkringsbolagen att bestämma sig för om de vill vara försäkringsgivare i pensionsplanen för kommun- och landstingsanställda, KAP-KL.
Avtalet, som handlar om möjligheten att försäkra 1,2 miljoner anställda i sektorn omfattar årliga premier på 13 miljarder kr, är tänkt att träda i kraft vid årsskiftet.

Flera av bolagen som nu står i begrepp att underteckna är missnöjda med hur underlagen ser ut och har krävt förtydliganden på ett antal punkter. Vissa delar har varit så otydliga att man till och med velat skjuta upp datumet för påskrifterna.

I förra veckan hade försäkringsbolagen ett möte med de politiska representanterna i SKL:s förhandlingsutskott under ledning av ordföranden Ingela Gardner Sundström.

- Vi fick framföra våra synpunkter, bland annat det som rör den tänkta flytträtten som parterna planerat ska träda i kraft 2014. De sa att de hade lyssnat på våra synpunkter, men nu visar det sig att de kör på ändå. De är väl för oroliga för att inte hinna klart till årsskiftet, säger Hans Hagman, chef för SPP:s kommunmarknad, till Pensionsnyheterna.

Flera av bolagen anser att det kan vara brister i kompetens av dem de ska ställa sina frågor till, särskilt när det gäller tekniska detaljer.

- Politikerna sa att de inte var insatta i alla detaljer. Under processens gång har företaget Wassum bistått parterna i arbetet men inte heller de har kunnat ge alla svar, säger Hans Hagman.

Flera av försäkringsbolagen är missnöjda med att man inte vet konkret hur framtida flyttar ska kunna göras. Parterna har antytt att de ska kunna ske direkt över valcentralerna men vem som ska bekosta utvecklingen av system för det har de inte kunnat svara på, säger Hans Hagman.

- Vi hoppas att flytträtten utformas på ett sätt som gör att det blir smidigt och enkelt och är villiga att bidra till att så sker, säger AMF:s försäljningschef Jann Wiebols till Pensionsnyheterna.

En annan fråga som bolagen undrar över är om bolag som inte väljer att gå med kan tvingas till flytträtt av ”gammalt” kapital som de fått in på kryssmarknaden under tidigare år. Den här retroaktiva flytträtten är ”luddig” enligt flera bolag som Pensionsnyheterna varit i kontakt med.

När flytträtten införs är det också parternas avsikt att priserna på de gamla produkterna ska anpassas till de nya nivåer som man nu inför, något som kan bli dyrt för bolagen. Detta eftersom de äldre produkterna ofta är mer kostsamma, bland annat beroende på att de ofta har högre garantier än de som man nu kommer att erbjuda.

I grunden finns också ett starkt missnöje med att parterna på området valt att inte upphandla ickevalsalternativet KPA, något som skiljer KAP-KL från såväl ITP som Avtalspension SAF-LO.

KPA kommer även i fortsättningen att ta hand om ickeväljarna som totalt står för närmare 7 av 10 sparare. Dessutom har KPA monopol på tjänstegrupplivförsäkringen TGL, enligt kollektivavtalet.

- Frågan om ickevalet ser jag som en separat fråga som inte kommit upp i och man att man valt ett anslutningsförfarande snarare än upphandling. Men vi skulle självklart vara intresserade av att få offerera ett ickevalsalternativ om man väljer att upphandla det senare, säger Jann Wiebols.

Nu ser det ut som att bolagen trots allt kommer att skriva på avtalet, trots oklarheterna. Man vill naturligtvis inte missa chansen att vara med på kommun- och landstingsmarknaden och man vet inte vad som skulle hända om man väljer att ställa sig utanför i den här vändan. Men det blir definitivt en påskrift under galgen, att döma av vad Pensionsnyheterna uppfattat.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907