EU-domstolen slår i en dom fast att det inte är åldersdiskriminering att ha en lagstadgad åldersgräns för automatisk pensionering inom vissa yrken.
Målet gäller två åklagare i den tyska delstaten Hessen som begärt att få stanna i tjänst också efter de fyllt 65 år. I Hessen pensioneras anställda inom domstolsväsendet automatiskt när de fyller 65 år. De två åklagarna menar att den automatiska pensioneringen är en form av diskriminering. Delstaten Hessen argumenterar istället så att automatisk pensionering vid en viss ålder främjar ungas inträde på arbetsmarknaden och att det därför är en laglig och berättigad åtgärd.
EU-domstolen går i sin dom på delstatens linje. Man betonar också att det är möjligt för de som pensioneras automatiskt att stanna kvar på arbetsmarknaden.
Domstolen har slagit fast att en åtgärd som innebär att arbetstagare automatiskt pensioneras då de uppnår 65 års ålder kan anses svara mot målet att främja sysselsättningen. Åtgärden ska inte betraktas som en överdriven kränkning av de berättigade krav som de berörda arbetstagarna har, när de kommer i åtnjutande av en pension vars nivå inte kan anses oskälig. När det gäller en åtgärd som innebär att anställningsavtal automatiskt upphör vid denna ålder, inom en sektor där åtgärden enligt den hänskjutande domstolen kunde åsamka den berörde arbetstagaren en betydande ekonomisk skada, har domstolen vidare fastställt att åtgärden inte gick utöver vad som var nödvändigt för att uppnå det eftersträvade målet, bland annat främjande av sysselsättningen. Domstolen beaktade härvid att arbetstagaren kunde ta ut sin pension och samtidigt stanna kvar på arbetsmarknaden och åtnjuta skydd mot diskriminering på grund av ålder", skriver domstolen i sin dom.