I går noterades den tioåriga statsobligationsräntan till sin lägsta nivå sedan första världskrigets slut 1918 och låg stundtals under 2 procent. Det kraftiga fallet i långräntorna, som inleddes för tre veckor sedan, har nu inneburit ett fall på omkring 80 räntepunkter. Det sätter press på solvensen i livbolagen, som måste försöka matcha sina tillgångar mot skulderna.
Enligt Thomas Elofsson, som arbetar med allokering på Skandia Livs kapitalförvaltning, har erfarenheterna från 2008 lett till att man den här gången varit bättre förberedd på räntefallet på marknaden, något som kan bidra till att mildra effekterna för bolagen.
- Vad jag hört är det främst de holländska förvaltarna som hade låg solvens redan när fallet inleddes som har det svårast nu. De har diskussioner med den holländska motsvarigheten till Finansinspektionen för att finna en lösning. Hade de haft det regelverk som vi har i Sverige hade flera av dem sannolikt varit konkursmässiga nu, säger han.
Peter Hansson, vd för SPK, medger att det är jobbigt nu, även om han finner viss tröst i att den längsta svenska räntan, 30 årsräntan, gått upp med omkring tio räntepunkter under dagen.
- Eftersom vi är tvungna att marknadsvärdera våra tillgångar och skulder så betyder det att vi måste anta att de låga räntorna kommer att bestå fram till dess att våra åtaganden löper ut, skapar det en extremt volatil situation. Om vi skulle försöka förlänga våra löptider så är det brist på papper som sänker risken. Det här visar bara att värderingen av långa åtaganden blir alldeles för volatil i de här modellerna och det är inte rimligt. Det borde finnas någon typ av tröghetsmekanism som gör att ett räntefall inte får så stort genomslag på en gång, säger han och tröstar sig med att konsolideringen fortfarande är god.
Mårten Ajne, aktuarie på SEB Trygg Liv Gamla, menar att den situation vi nu ser illustrerar problemen med marknadsvärdering.
- Om vi idag hade haft den nya Solvens II-regleringen på det här hade det inte varit roligt. Och det är egentligen samma sak med trafikljussystemet. De bolag som nu klarat av den här smällen på marknaden får en till om man nu skulle välja att stresstesta med trafikljussystemet. Jag tycker att det är en bra Illustration till hur underliga effekter de här systemen skapar, säger Mårten Ajne.
Staffan Hansen, investeringsdirektör på SPP menar att den oro som finns på marknaden pressar livbolagens solvens och minskar riskutrymmet.
- Det vi nu ser är att många köper statsobligationer för att minska sina risker. Det gör att räntorna faller och det kan skapa en dominoeffekt. De första som gör operationen kan nå positiva effekter, men de som kommer senare kommer att få det allt svårare att hitta något att köpa för att ersätta de tillgångar de säljer, säger han.
Problemen accentueras ytterligare av att aktiemarknaderna gått samma väg som räntemarknaderna under året. Det gör att även om bolagen lyckas klara sin solvens kommer de att ha enorma problem att skapa den avkastning de garanterat sina kunder. Men det är säkert inte den viktigaste prioriteringen i den storm som nu blåser över världens finansmarknader.