NYHETSARKIVET
5 jul 2011 13:31
Framtidens pensionssystem antingen robusta eller generösa
Den stora utmaningen inför framtiden vad det gäller pensioner är att hitta rätt balans mellan stabilitet i systemen och tillräckligt höga ersättningsnivåer. Det menade Clara Severinson, pensionsexpert på OECD, på SNS seminarium Framtidens pensioner som hölls i Almedalen i dag.

- Eftersom det blir fler och fler som tar ut pengar ur systemet och färre och färre som stoppar in pengar i det kommer det att bli problem på sikt. Det gäller att hitta den optimala punkten mellan ett generöst och ett hållbart system, säger hon.

OECDs rapport Pensions at a Glance, som Pensionsnyheterna tidigare refererat, visar att det svenska pensionssystemet verkar vara stabilt också på sikt. Idag motsvarar pensionskostnaden 9 procent av BNP, och den andelen väntas vara konstant de närmaste 40 åren. Som jämförelse kan nämnas att Greklands pensionskostnad väntas öka från 12 procent av BNP till 24 procent, om inte pensionssystemet ändras.

Men den stabilitet det svenska pensionssystemet har gör att pensionerna blir betydligt lägre än i mindre stabila system. Och allt fler länder eftersträvar nu större stabilitet i sina system. Pensionens storlek kommer alltså att minska relativt slutlönen.

Enligt OECDs rapport väntas en man som arbetar i 40 år få 54 procent av slutlönen i pension i Sverige. Motsvarande andel i OECD som helhet är 57 procent. I statistiken sticker Grekland och Island ut med en pensionsandel på 96 procent, men få verkar tro att de systemen kommer att fungera i längden.

- Tjänstepension och privat pensionssparande blir allt mer viktigt i alla länder. Arbetstagarna får ta mer risk och större ansvar för sina framtida pensioner. Det innebär att de gamla förmånsbaserade planernas stängs och ersätts av premiebestämda planer. Det är inte bara ett svenskt fenomen, säger Clara Severinson.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907