NYHETSARKIVET
1 jul 2011 12:05
Skandia överklagar dom om utmätning av livförsäkring
Skandia överklagar Stockholms tingsrätts dom som ger Kronofogden rätt att mäta ut en del av en kollektivavtalad livförsäkring.

Kronofogden hade begärt att Skandia skulle betala ut 13 000 kr till en person som har skulder som Kronofogden skulle mäta ut. Skandia gick inte med på det men tingsrätten slog fast att Kronofogden har rätt att begära utmätning. Enligt domen får en livförsäkring utmätas om det de senaste tio åren betalats premier som överstiger en viss nivå. Att det inte är mannen själv som formellt sett äger försäkringen har ingen betydelse i det här fallet. Enligt försäkringsavtalslagen ska försäkrade ses som försäkringstagare när det gäller utmätningsfall. Att det inte finns någon rätt till förtida utbetalningar i avtalet är inte heller något hinder mot utmätningen enligt tingsrätten. Men nu har alltså Skandia överklagat domen till Svea Hovrätt.

- Det vi lyfter fram är att vi inte tycker att regelverket i Utsökningsbalken ger möjlighet att driva in en utmätt fordran på det här sättet, säger Bo-Göran Jansson, försäkringsjurist på Skandia, till Pensionsnyheterna.

I tingsrätten menade Skandia att man inte kan betala ut något ur försäkringen eftersom utbetalningar måste göras i enlighet med avtalet och någon sådan rätt till utbetalning inte finns i avtalet. Dessutom är det inte mannen själv som är ägare till försäkringen utan hans arbetsgivare. Men de argumenten bet alltså inte på tingsrätten.

I överklagan skriver Skandia att fordran inte är förfallen till betalning och att Kronofogdemyndigheten därför måste träffa avtal med Skandia om förtida betalning av fordran, men något sådant avtal har inte tecknats. Ett alternativ skulle vara att utmäta och sedan sälja själva fordran, men inte heller det har gjorts.

- Man kan mäta ut hela eller delar av en försäkring och sälja den, eller så kan man utmäta de belopp som betalas ut från en försäkring. Men det man gjort här är att mäta ut ett visst belopp från en försäkring och vi menar att det sedan inte går att driva in det beloppet på det sätt som framgår av tingsrättens dom, säger Bo-Göran Jansson.

Det sätter också försäkringsbolaget i en rätt märklig situation.

”Det bör även framhållas att om, som tingsrätten har ansett, fordringen genom utmätningen skulle anses förfallen till betalning innebär det att Skandia, i egenskap av gäldenär, skulle komma i en sämre situation vid ett exekutivt förfarande eftersom Skandia skulle tvingas betala även en icke till betalning förfallen fordran, det vill säga skulle Skandia bli skyldigt att betala utan stöd i försäkringsavtalet. Såvitt Skandia kan förstå måste det anses strida mot grundläggande obligationsrättsliga rättsprinciper”, skriver Skandia i sin överklagan.

- Vi tycker inte att man ska kunna driva in en utmätt fordran på det här sättet. Varken mannen eller hans arbetsgivare har tillgång till kapitalet i försäkringen så det vore märkligt om Kronofogden skulle kunna få det, säger Bo-Göran Jansson.

Hovrätten ska först ta ställning till om man ger prövningstillstånd för ärendet. Bo-Göran Jansson är optimistisk.

- Det här är en ganska intressant fråga och jag tror inte att vare sig vi eller Skatteverket tycker att rättsläget är riktigt utrett.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907