Nu är det snart dags för semester och som vanligt, den extra dusören i form av semesterersättning, ett välkommet bidrag till glass, snaps och jordgubbar.
Din arbetsgivare har under året räknat fram uppgifterna som ligger till grund för ersättningen och betalar ut pengarna till ditt konto.
Att göra det är inte gratis. Det kostar pengar att ha någon som räknar fram beloppet, betalar in preliminärskatten, betalar ut pengarna. För att inte tala om företagens lönesystem som kostar hur mycket som helst i drift och underhåll.
Antag nu att din arbetsgivare skulle vilja ha betalt för detta och därför bestämmer sig för att lugga dig på en administrationsavgift för att betala ut semesterersättningen. Vad skulle du tycka om det? Och hur tror du att ditt fackförbund skulle reagera om det hände?
Rätt ni skulle bli skogstokiga, allihop.
Men det är precis den lösningen som vissa av facken förhandlat fram, även om det då inte handlar om semesterersättningen, utan om tjänstepensionen.
De premiebestämda lösningarna för både ITP 1 och Avtalspension SAF-LO är byggda på samma sätt som semesterersättningen. Premien är en procentsats av lönen och för att den ska bli till pension i framtiden måste den administreras, något som ska betalas av den anställde. Pengarna landar då i parternas egna administrationsbolag Collectum och Fora, som har monopol på sina avtalsområden.
Förr, när snart sagt alla pensioner var förmånsbestämda, var administrationen av pensionerna ingenting som anställda behövde bekosta. Det var arbetsgivarens sak.
I samband med att man övergick till premiebestämt och skapade administrationsbolagen blev det tydligt hur mycket det kan kosta att administrera premierna och då kom man på (om nån tänkte på det
) att de anställda skulle betala det kalaset, (oklart varför). Och det är inga små pengar det handlar om. Den som tjänar 25 000 spänn i månaden får betala 200 kr om året för att få sin pension administrerad. På 30 år blir det drygt 6 000 kr som annars skulle placerats i försäkringen och vuxit med ränta.
Det är dubbelt så mycket som försäkringsbolagen tar betalt för att sköta försäkringen, där avgiften ligger i intervallet 80-115 kr, om vi använder oss av Foras siffror.
Det är lite konstigt att facken, som fokuserat så mycket på att hålla nere kostnaderna för försäkringarna i sina upphandlingar, själva har byggt system som kostar mer än de försäkringar som de pressat ned priserna på.
Det är klantigt förhandlat, säger Björn Bergman, hedersordförande i Ledarna och en gammal förhandlingsräv i pensions- och försäkringssammanhang. Det är bara att hålla med. Varför de anställda själva ska betala för administrationen av en löneförmån (pension), men inte andra (semesterersättning, lön, friskvård) är faktiskt obegripligt.
Anställda i kommuner, landsting och i staten slipper avgiften, vilket förstärker bilden av att det ligger en klant begraven någonstans bland förhandlingsprotokollen.
Kolla nu noga på lönebeskedet att det inte smugits in någon avgift för administration av semesterersättningen. En klant kommer sällan ensam
Skön semester!
P.S. Pensionsnyheterna gör utgivningsuppehåll i juli men vi kanske ses under Almedalsveckan 4-8 juli, där det i år kommer att handla mycket om pensioner. D.S.
Ur Pensionsnyheterna Analys nr 6 2011