NYHETSARKIVET
30 jun 2011 13:35
Langensjö kan få utreda AP-fonderna
Den 21 juni beslöt de fem partierna bakom pensionsöverenskommelsen i Pensionsgruppen att man skulle tillsätta en utredning om AP-fondernas framtida regelverk. Utredningen kan innebära att två av de nuvarande fonderna på sikt försvinner.

Översynen ska omfatta samtliga buffertfonder vilket betyder AP 1-4 plus AP 6. Några direktiv är ännu inte framtagna men kommer efter sommaren. Det är heller inte klart vem som ska få uppdraget att utreda frågorna, även om Pensionsnyheterna nåtts av ett rykte att Mats Langensjö, med ett förflutet på Aon, Mercer, Wassum, Pioneer Investments och nu på Diplomat Communications, är en av kandidaterna till uppdraget.

Bålgetingar
Han skulle i så fall få den grannlaga uppgiften att fundera över hur många fonder det ska vara och det är något som kräver stor försiktighet. Varje gång fusioner diskuteras rycker AP-fonderna ut som en svärm bålgetingar med argument mot sammanslagningar och besparingsresonemang. Det var något som drabbade forskaren Malin Björkmo som föreslog sammanslagningar i en SNS-rapport 2009.

Klarar sig väl
Fonderna kan peka på att AP-fonderna klarar sig väl i en internationell jämförelse med andra buffertfonder, något som borde göra att politikerna håller tassarna borta.
Regeringen har dock pekat på att AP-fondernas ledningar har bätt­re betalt än andra statliga kapitalförvaltare och tycker att det finns likheter mellan AP-fonderna och Kammarkollegiet där lönenivåerna är lägre.
– Vi brukar inte rekrytera från dem varför vi hamnar på andra lönenivåer, säger en AP-fondsdirektör som tycker att jämförelsen haltar.

Folkpartiet emot
Beslutet i Pensionsgruppen föregicks av en hel del diskussioner men egentligen var det bara Folkpartiet som var emot, (S) och (M) har gått hand i hand. Folkpartiets Carl B Hamilton har dock kämpat emot.
– Vi liberaler kämpade inte ned hotet om löntagarfondssocialism för att nu få tillbaka hotet genom bakdörren, öppnad av kostnadsmedvetna men historielösa och riskblinda tänkare, förklarade Carl B Hamilton för Dagens Nyheter.
Men regeringen, som förhandlade genom statssekreterare Erik Thedéen, lyckades vrida om armen på Hamilton och till slut få med Folkpartiet. Frågan om antalet fonder ska nu utredas nästan förutsättningslöst. I beslutet säger man att det ska bli lägst tre fonder kvar, något som gör att det i vart fall inte bara kan bli en fond kvar.

Ur Pensionsnyheterna Analys nr 6 2011
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907