Efter EU-domstolens dom som förbjuder olika försäkringspremier baserat på kön så frågar sig nu Swiss Re hur framtiden för privata försäkringar kommer att se ut. David OSullivan, Swiss Res Head of Global Life & Health Underwriting, skriver i en artikel att förbudet att basera skillnader i premiesättning på kön inte nödvändigtvis måste innebära att kvinnor och män med automatik ska ha samma premier.
David O´Sullivan menar, kanske föga förvånande, att det finns starka skäl för att fortsätta tillåta att könet är en faktor när försäkringspremier sätts. Inte minst när det gäller sjukförsäkringar där olika sjukdomar har starka tendenser att drabba ett kön oftare än ett annat. Han menar också att kön kommer att bli en allt viktigare faktor i takt med att läkarvetenskapen utvecklas.
Men stängs då möjligheten att använda kön som en faktor i premiesättning? Enligt David O´Sullivan är det inte nödvändigtvis så. Han menar att det inte är könet i sig som avgör premieskillnader, det är hälsotillståndet och risken för sjukdomar. Det kan vara biologiska skillnader som gör att ett kön har större risk än ett annat, men det är då de faktorerna, inte könet, som är avgörande för premiesättningen.
Insurers could point out that the use of these factors is not indirect discrimination because the comparison is not between men and women but between those with a certain medical condition. Identifying the correct comparator is key to determining whether there is indirect discrimination. Even if it were indirectly discriminatory, it could be justifiable on the grounds that there is a legitimate aim and the means of achieving that aim are appropriate and necessary, skriver han i sin artikel, men han medger att det inte är säkert att det argumentet håller utanför branschen.