TCO förklarar nu att man inte har något emot att pensionsåldern höjs. Snarare ser man det som nödvändigt sätt att möta den stigande medellivslängdens inverkan på pensionerna.
Vid en välbesökt studiedag arrangerad av svensk socialpolitisk förening, under rubriken Vem älskar pensionssystemet, förklarade TCO:s Åsa Forsell att TCO inte är emot är ett längre arbetsliv.
- Vi behöver få en attitydförändring så att en mer flexibel övergång ur arbetslivet och ge möjlighet att vara kvar på arbetsmarknaden längre. Däremot är det inte säkert att det den här gången behöver ske genom att lagstiftaren höjer avgångsskyldigheten i LAS, sa Åsa Forsell.
Lars Gellner, arbetsrättsjurist vid Svenskt Näringsliv trodde inte att en höjning av avgångsskyldigheten skulle göra att särskilt många fler skulle välja att jobba efter 67 års ålder och han trodde också att Svenskt Näringsliv skulle vara emot en lagändring.
Han varnade också att det finns risk för att Sverige skulle kunna få kritik ifrån det internationella arbetsmarknadsorganet ILO om man än en gång väljer att lagstifta på området, något som skedde 2003 då avgångsskyldigheten höjdes från 65 till 67 år.
- Sverige fick smisk av ILO förra gången och regeringen kan inte göra om samma misstag igen. Från Svenskt Näringsliv var vi kritiska mot höjningen till 67 års ålder och jag gissar att vi kommer att ha samma inställning även den här gången, förklarade Lars Gellner.
ILO-anmälan kom 2003 från TCO och LO men på direkt fråga från Pensionsnyheterna sa Åsa Forsell att det den här gången kanske skulle gå att lösa i samtal med parterna.
- Det kanske finns möjligheter för parterna att komma överens den här gången. Det är möjligt att saken nu kommit i ett annat läge.