Chefsjurist Thomas Norling på Pensionsmyndigheten, som varit med om att ta fram den rapport som varit underlag till Pensionsmyndighetens beslut i dag, säger att han är nöjd med att man idag tagit ett rejält grepp om frågan och att Pensionsgruppens beslut inte dröjde.
- Jag är glad för att de tagit ett rejält grepp om frågan snarare än att välja något av de mindre ingripande förslagen. Detta eftersom de mindre ingripande förslagen hade varit förenade med högre kostnader och mer oklara effekter, säger han till Pensionsnyheterna.
Han säger vidare att beslutets praktiska konsekvens nu blir att de förvaltare som vill verka inom Premiepensionssystemet måste registrera sig som fondbolag och då erbjuda sina tjänster inom ett eget fondsortiment eller genom att skapa fond-i-fondlösningar.
- Det innebär också att systemet med robotinskjutning av pinkoder inte längre kommer att vara möjligt för att verkställa massfondbyten, säger han.
Han påpekar dock att förvaltare med fullmakt fortfarande kommer att ha möjlighet att erbjuda sina tjänster till spararna, men det kommer att bli svårt.
- Vi ogiltigförklarar inte ombudsfunktionen. Den som vill hjälpa 100 000 kunder och som har fullmakt, kan fortfarande göra det. Men då måste bytena ske individuellt hos varje kund och då försvinner nog de här förvaltningstjänsterna eftersom det blir svårt och dyrt att genomföra dem, säger Thomas Norling.