I sitt installationstal i lördags sa socialdemokraternas nytillträdde partiledare Håkan Juholt att en av de mest prioriterade frågorna var att ta initiativ till en översyn av pensionssystmet. Något som kan tolkas som att den länge omhuldade pensionsöverenskommelsen mellan socialdemokraterna och de borgerliga partierna hänger löst. Men så är inte fallet enligt Tomas Eneroth, socialdemokratisk riksdagsman, och vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.
- Jag tror att hans uttalande kan ha feltolkats lite. I pensionsgruppen pågår det just nu ett antal processer, det gäller bland annat en höjning av pensionsåldern, och då vill vi skicka en tydlig signal att vi kommer att ta en diskussion med fackföreningsrörelsen om detta och att vi ska lyssna på vad de har att säga, säger Tomas Eneroth till Pensionsnyheterna.
Han påminner om att när rätten att arbeta kvar höjdes från 65 år till 67 år stämde TCO och LO Sverige till ILO, International Labour Organization, ett internationellt trepartsorgan med representanter för arbetsgivare, fackföreningar och regeringar, eftersom de menade att ändringen gjorde att vissa kollektivavtal kom att strida mot LAS och att pensionsåldern, som tidigare reglerats av parterna i ett slag lyftes från kollektivavtalsområdet. En situation som Tomas Eneroth vill undvika att hamna i igen.
Men att man räcker ut handen mot fackförbunden betyder alltså inte att man överväger att lämna pensionsöverenskommelsen.
- Vi tycker det är väldigt viktigt att fortsätta ha en bred överenskommelse om pensionssystemet. Vi värnar om den, men vi måste också som parti föra en diskussion om pensionerna, säger Tomas Eneroth.