Kunderna blir mer eller mindre rånade på sitt pensionssparande av pensionsbolagen genom otydlig information om avgifter och livslängdsantaganden. Det menar Alecta som presenterade rapporten Rovdriften på Pensionssparare vid ett seminarium i dag.
Rapporten visar att spararna är mycket dåligt insatta i tjänstepensionsfrågor. 60 procent vet inte hur mycket som sätts av till deras tjänstepension. 43 procent av de tillfrågade vet inte heller om pensionsbolagen tar ut några avgifter för att förvalta pensionskapitalet och hela 84 procent säger att de vet lite eller inget alls om vad de får för tjänster för de avgifter som bolagen tar ut.
När Alecta frågat folk om de vill ha lättare att jämföra avgifter svarar 87 procent att de vill det och 96 procent vill att bolagens avgifter ska redovisas enhetligt.
För att komma till rätta med den otydlighet som finns kring tjänstepensionernas avgifter och för att göra det enklare för den enskilda spararen föreslår Eva Adophson, pensionsekonom på Alecta och den som skrivit rapporten, tre åtgärder.
Hon vill att det införs ett enhetligt system för avgiftsredovisning där alla avgifter redovisas öppet och där den effektiva avgiften framgår. Att det införs enhetliga pensionsbesked så att det blir lättare att överblicka sina pensionsvillkor och så att det blir enklare att lägga ihop pensionskapitalet i olika pensioner och att det blir obligatoriskt för försäkringsbolagen att redovisa sina livslängdsantaganden och att kunderna får information om vilken utbetalningsmodell som kommer att användas vid pensionsutbetalningen.
- Vi skulle vilja se att kunderna blir upplysta om det här på ett enkelt och tydligt sätt, säger Eva Adolphson.
På en publikfråga under seminariet om försäkringsbolagen skulle kunna klara av att ge bättre information själva eller om det skulle behövas en lagstiftning om det svarade Eva Adophson:
- Det behövs säkert ett litet lagstiftningshot i alla fall. Är man en högprisaktör är man inte så intresserad av att visa det.
Hon tror inte så mycket på att konsumenterna själva kommer att kräva bättre information och i längden lägre avgifter.
- Det är ett nästan obefintligt konsumenttryck att sänka avgifterna trots att det är en väldigt vinstgivande marknad.