Redovisningen av SAS pensionsåtaganden enligt IAS gör att SAS på papperet ser ut att vara riktigt illa däran.
Genom åren har man genomgående gjort för snälla antaganden när det gällt förväntad långsiktig avkastning på pensionstillgångar, inflation och diskonteringsräntan.
Det har lett till att man vid ingången av 2010 hade en ackumulerad oredovisad estimatavvikelse till 11,0 miljarder kr. Den har vissserligen minskat med en knapp miljard under året, men den ska likafullt amorteras.
SAS hoppas dock att förvaltarna av bolagets pensionsplaner, främst Euroben och Alecta, ska hjälpa till genom att skapa hög avkastning och skriver:
I det fall avkastningen på tillgångarna i pensionsplanerna förbättras kommer detta att förbättra estimatavvikelsen.
SAS har beräknat att man ska klara av att göra det på 15 års sikt men man skriver även att man kan behöva ta den smällen betydligt tidigare eftersom redovisningsreglerna är på väg att ändras:
De föreslagna förändringarna avseende redovisningsprinciper kommer sannolikt att träda i kraft tidigast den 1 januari 2013. Denna förändring kommer att medföra att den vid tidpunkten för ikraftträdandet då ackumulerade estimatavvikelsen i sin helhet måste föras mot eget kapital.
Enligt årsredovisningen uppgick SAS egna kapital till drygt 13 miljarder kr vid utgången av 2010. Om man skulle ta amorteringen idag skulle det egna kapitalet då krympa till 3 miljarder kr.
SAS har under de senaste dagarna lyckats ta upp nya lån i form av företagsobligationer och har då fått betala räntor på omkring 10 procent. Det antyder att köparna av obligationerna ser SAS som en placering med hög risk.