NYHETSARKIVET
15 mar 2011 12:23
Pensionsmyndigheten vill förbjuda massflyttar
När Pensionsmyndigheten i dag lämnar över Massfondsutredningen till regeringen lämnar man två förslag till hur man ska få bukt med problemet med massflyttar inne i PPM-systemet. Pensionsmyndigheten formulerar det själva som att de ger ett mer ingripande och några mindre ingripande förslag. Det mer ingripande förslaget innebär helt enkelt att förvaltningstjänster måste göras på PPM-systemets fondtorg. Det skulle förhindra massfondbyten men inte hindra pensionssparare som vill det att köpa rådgivnings- och förvaltningstjänster.

De mindre ingripande förslagen går ut på att på olika sätt reglera massfondbyten och omfördela de kostnader som uppstår. Pensionsmyndigheten tror dock inte att det skulle ta bort marknaden för förvaltningstjänster. De skulle också innebära att Pensionsmyndigheten blir tvunget att utveckla ett system för att hantera massfondbyten och därmed få till en reglerad samverkan mellan myndigheten och förvaltningsföretagen.

Det mer ingripande förslaget innebär enligt Pensionsmyndigheten en återgång till den ursprungliga tanken med premiepensionssystemet, att förvaltning av premiepensionen ska ske genom de produkter som finns på fondtorget. De företag som vill erbjuda förvaltningstjänster måste då fortsättningsvis bli fondbolag och erbjuda tjänsterna på fondtorget. Förvaltningen kan ske antingen i fondbolagets egna fonder eller i form av fond-i-fondlösningar. Förslaget innebär också att Pensionsmyndigheten sätter upp tekniska hinder mot massfondbyten.

”De företag som vill erbjuda förvaltningstjänster inom ramen för premiepensionssystemet måste fortsättningsvis göra detta på fondtorget. För att kunna göra det måste förvaltningsföretagen bli fondbolag. Förvaltningen kan då ske antingen i fondbolagets egna fonder eller i form av s k fond-i-fondlösningar. Sådana fonder måste vara UCITS-fonder för att få finnas med i fondutbudet på fondtorget. Därutöver ska de villkor som följer av Pensionsmyndighetens samarbetsavtal gälla inklusive den rabattmodell som myndigheten tillämpar i sin fondverksamhet”, skriver Pensionsmyndigheten i sin utredning.

Pensionsmyndigheten ser det förslaget som en långsiktigt hållbar lösning för att komma till rätta med problemen med massfondbyten. Det är också relativt enkelt att genomföra och skulle kunna implementeras inom ett år efter beslut.

De mindre ingripande förslagen går ut på att sätta upp hinder för massfondbyten, men inte stoppa dem helt. De lösningar man föreslår innebär att fonder ska få ta ut köp- och säljavgifter för att omfördela kostnader mellan spararna. Fondbolagen föreslås också få sätta volymgränser för köpordrar för att reducera likviditetsproblem och man vill också att antalet fonder som spararna kan välja ska utökas.

”En förutsättning för de mindre ingripande förslagen är en reglerad samverkan mellan Pensionsmyndigheten och de företag som erbjuder tjänsterna. Dessutom krävs ett it-system som kan hantera massfondbyten, informationshämtning samt fullmakter mellan pensionssparare och leverantörer (ombud). I det mindre ingripande förslaget kvarstår förekomsten av massfondbyten, men Pensionsmyndigheten sätter upp tekniska hinder mot robotgenererade byten. Sammantaget innebär förslaget en mycket omfattande påverkan på myndighetens personella resurser för att kunna genomföras. De olika lösningarna bör kunna realiseras inom totalt sett tre till fem år från det att erforderliga lagändringar.”

Pensionsmyndigheten poängterar också att konsumentskyddet behöver stärkas genom reglering, samt att myndigheten måste förtydliga sina informationsinsatser betydligt.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907