Gärna någon annanstans, men inte här. Låt rådgivare och förvaltare köpa och sälja fonder och ägna sig åt massbyten bara de inte gör det på PPM:s fondtorg. Så kan man kort sammanfatta Pensionsmyndighetens förslag för att få stopp på massfondbytena inom PPM-systemet, som kom idag.
Innan vi tar kritiken bör nämnas att myndighetens förslag har en viktig och tydlig förtjänst. Den flyttar problemen med massbyten till dem det faktiskt berör fondbytarna. De som vill ha förvaltningstjänster får själva stå för fiolerna inte de andra spararna.
Systemet med PPM-förvaltare som i samlad tropp gör automatiserade fondbyten för hundratusentals fondkunder samtidigt, har fått fondförvaltare att skrika i högan sky för att flödena når orimliga proportioner.
- Bruttoflödena har gått upp i taket, medan nettot nästan är som vanligt. Det är helt galet och det är ett helvete för alla, utom de som säljer de här förvaltningstjänsterna och aktie- och obligationsmäklarna, säger P-.O Östh på Carlson Investment Management till Pensionsnyheterna.
Pensionsmyndigheten föreslår som sitt skarpaste förslag att man helt enkelt skulle förbjuda förvaltning utanför PPM:s fondtorg genom lagstiftning. Istället skulle man flytta problemet till bakgården genom att tillåta fond-i-fondlösningar i PPM-systemet.
Det är en mycket tveksam modell, som kan skapa stora dolda avgiftsökningar för premiepensionsspararna. Samtidigt skulle det minska insyn och transparens och göra läget etter värre för spararna. Det löser inte heller fondbolagens och fondernas problem med massbyten, även om de får en bättre förhandlingsposition gentemot förvaltarna av fond-i-fonderna.
Fondbytena kommer nu att fortsätta inom ramen för fond-i-fonderna, även om volymerna blir mindre när de skivas upp på flera fonder. De kommer dessutom att få handla till högre priser eftersom de aldrig kommer upp i de rabattnivåer som Pensionsmyndigheten kan förhandla till sig. Det gör att den nya modellen gör det dyrare att vara aktiv med hjälp av rådgivare.
Det som nu kommer att ske är att PPM-förvaltarna registrerar om sig till fondbolag, vilket i och för sig är bra, eftersom de då omfattas av någon en annan typ av lagstiftning och kontroll. Men när de väl fått upp fond-i-fonder på torget, ligger vägen öppen för den stora blåsningen av kunderna.
Det kan gör man genom att sätta förvaltningsavgiften på fond-i-fonden på PPM-torget till 0 procent. Det kommer att locka massvist med sparare, som inte kommer att se att förvaltaren tar betalt genom kick-backs eller rabatter från de underliggande fonder som man köper och säljer, helt utanför myndighetens tillsyn eller kontroll. Vips är det fritt fram att göra affärer med fonder och förvaltare som inte ens uppfyller de mycket basala krav som fit & proper som gäller för att vara med på fondtorget.
PPM och politikerna, som genom framsynt agerade såg till att skapa ett rabattsystem som gör att fonderna måste skicka tillbaka uppemot 98 procent av avgiften till spararna, får helt plötsligt inget att skicka vidare. Rabattsystemet sätts ur spel. Därifrån kommer årligen omkring 1 miljard kr som skickas tillbaka till spararna i form av rabatter.
- Det kan bli dyrt för spararna och vi kommer att behöva se över rabattmodellen men det är ingenting vi har hunnit göra under den korta tid som vi haft på oss för att göra utredningen, säger Thomas Norling, chefjurist på Pensionsmyndigheten, som varit med om att ta fram förslaget.
Det finns visserligen en hederskodex för medlemmar i fondbolagens förening som innebär att man alltid ska skicka upp kickbacks från underliggande fonder uppåt för att se till att de delas ut till spararna och inte landar hos förvaltarna, men alla fondbolag i världen är inte med i den föreningen än.
Pensionsmyndighetens förslag löser alltså bara problemet för myndigheten, inte för spararna och inte för fonderna. Det enda som händer är att man flyttar problemet från ett öppet torg till sjaskigare bakgator.
Om Pensionsmyndigheten ser till att skriva hårda och tydliga avtal med fond-i-fondförvaltare som vill vara med på torget kanske det går att förbättra gatubelysningen och se till att de ljusskygga drivs ut. Men det kan ta tid och är inget man gör i en handvändning.