Igår lade EU-kommissionen fram sin sammanfattning av den gigantiska remissrunda som följt efter publiceringen av kommissionens Green Paper Towards adequate, sustainable and safe European pension systems.
Dokumentet, som innehöll 14 öppna frågor om hur man inom unionen ska nå målet om säkra och uthålliga pensioner, har genererat 1 700 svar från hela unionen, varav 350 från medlemsstater, nationella parlament och lobbyorganisationer av olika kulörer. (1 000 av svaren har dock kommit på vykort ifrån Kanada där en pensionslobbygrupp vill att EU ska förmå Storbritannien ska indexera deras tidigare intjänade brittiska pensionsförmåner.)
Att döma av sammanfattningen är det en majoritet av remissinstanserna som (fortfarande) anser att pensioner bör skötas och beslutas på nationell nivå. Detta eftersom medlemsstaterna är så olika och därför inte kan tackla problem med arbetsmarknadsreformer, höjda pensionsåldrar eller pensionsreformer på ett likartat sätt. Kommissionen konstaterar dock att det av svaren att döma verkar som att många, inklusive EU-parlamentet, anser att det är viktigt med europeisk interaktion och koordination för att lösa de utmaningar som EU med sina åldrande befolkningar står inför.
Flera har även påpekat att en förstärkt kontroll av EU-ländernas statsfinanser och redovisning kan leda till bättre budgetdisciplin, vilket på sikt bör innebära mer uthålliga pensioner. Med strikta budget- och redovisningskrav bör det nämligen bli svårare att utfästa ohållbara förmåner, är tanken.
EU-parlamentet, som lämnade sin sammanfattning på förslaget för ett par veckor sedan tycker även att medlemsstaterna skulle åläggas att fullt ut redovisa ofonderade pensionsåtaganden.
Majoriteten av remissinstanserna stöder också tanken att obligatoriska statliga pensionssystem ska utgöra basen och anser att utvecklingen av privata pensionssystem har låg prioritet. Flera har också uttryckt att de demografiska problemen är verkliga men betydelsen av dessa ska inte överdramatiseras eftersom de både kan hanteras och är förutsedda.
Det finns även ett visst stöd för gemensam terminologi för de olika förmånerna och även system som gör att får EU-medborgarna adekvat information om sina pensioner.
Pensionsnyheterna, som var med i Bryssel på en större diskussion i ärendet i november 2010, minns särskilt ett förslag från en deltagare som gärna ville se en gemensam europeisk pensionsmyndighet. Denna skulle samla in pensionstillgodohavanden från alla EU-medborgare centralt, för att på så vis skapa ett gigantiskt minpension.se för hela EU.
Att döma av vad majoriteten uttryckt i remissvaren är den lösningen än så länge avlägsen