Försäkringsförbundet kritiserar den föreslagna skattehöjningen på k-försäkringar och menar att regeringen i sitt förslag inte tagit hänsyn till att det alltid finns en premie för försäkringsrisken i produkten och genom att inte räkna med den får det nya investeringssparkontot en konkurrensfördel och missgynnar k-försäkringar.
Förbundet skriver att drygt 80 procent k-försäkringarna i bolagens bestånd endera är rena fondförsäkringar eller traditionella försäkringar och att endast 19 procent är depåförsäkringar. Förbundet anser att dessa försäkringar, som har ett lägre riskinnehåll med ett större inslag av räntebärande placeringar, inte borde drabbas av högre skatt eftersom avkastningsskatten enligt avkastningsskattelagens förarbeten är avsedd att ligga på samma nivå som gäller för hushållens kapitalinkomster i övrigt.
Förbundet anser vidare att man i promemorian antagit en på tok för hög nivå på risktillgångar i de angivna portföljerna där 83 procent av tillgångarna antas ligga i aktier och 12 procent i räntebärande tillgångar. Förbundet skriver:
Enligt våra uppgifter är detta en betydligt högre aktieandel än vad som kan observeras i olika kapitalförsäkringar. Traditionell försäkring som beskattas som kapitalförsäkring har en aktieandel på i storleksordningen 40 procent medan annan kapitalförsäkring har en aktieandel på i storleksordningen 70 procent.
Försäkringsförbundet ifrågasätter också datumet för ikraftträdandet för de nya skattereglerna och produkterna eftersom en ändring av skatteuttaget förutsätter systemutveckling som innebär kostnader som inte är triviala.
Förbundet klagar också över hur skatten ska tas ut och menar att modellen med ett skatteuttag vid hel- och halvårsskiften innebär att skatt tas ut för ett helt eller ett halvt år trots att pengarna stått inne kortare tid än så.
Förbundet skriver: Rätt skatt kommer ju i princip endast tas ut på premier som betalas 1 januari eller 1 juli. Detta leder till att en kund bör avrådas från att påbörja sparandet när slutet av en halvårsperiod närmar sig. Förbundet vill därför se ett system med fler mätpunkter under året.