I dag är sista dagen för remissinstanserna att lämna sina remissvar på regeringens förslag till de nya investeringssparkontona, ISK, som presenterades i december.
Pensionsnyheterna har hittills läst 25 av de inlämnade remissvaren och kan konstatera att om regeringen vill ta intryck av vad som framkommer i remissrundan så lär man tvingas till ett rejält omtag i frågan. Av de som lämnat svar, sju avstår att lämna detaljerade synpunkter, är motståndarna i stabil majoritet.
Den vanligaste invändningen är att förslaget är för krångligt. Många menar också att införandet inte alls kommer att leda till den ökning av sparandet som regeringen hoppats. Detta eftersom det gamla sparandet knappast kommer att skattas av för att läggas in i Investeringssparkontona utan det endast kan bli fråga om nytt sparande som hamnar på de nya kontona. Här vill vissa ge spararna incitament att flytta genom schablonregler som minskar skatten i utbyte mot att pengarna flyttas till de nya kontona.
Flera av remissinstanserna klagar över att förslaget innebär en skattehöjning och tycker inte att Sverige ska avvika ifrån resten av Europa där riktningen på kapitalskatterna är nedåtriktad, snarare än tvärtom. Juridiska fakultetsnämnden vid Uppsala Universitet anser till exempel att en sänkning till åtminstone 25 procent borde företas relativt omgående.
Nämnden anser vidare att det hänt mycket sedan skattereformen 1990 och att det nu är dags för en större parlamentarisk utredning med extern kompetens om kapitalskatterna, snarare än en promemoria från finansdepartementet. Fakultetsnämnden skriver: Ett utredningsuppdrag inom ett så viktigt område som detta kan inte utföras genom ett remissförfarande.
Intressant att notera är att både Svenskt Näringsliv och LO avstyrker förslaget, men utifrån helt skilda utgångspunkter. Svenskt Näringsliv ser förslaget som en trojansk häst som gör det möjligt att återinföra förmögenhetsskatten medan LO anser att den föreslagna skatten blir obegriplig. LO gillar dock att förslaget innebär att man höjer skatten på k-försäkringarna.
Det ska bli intressant att se hur finansmarknadsminister Peter Norman (M) väljer att hantera frågan om Investeringssparkontot. På Pensionsnyheternas Terminsstart Pension den 8 februari sa han att han var öppen för förslag till förbättringar från remissinstanserna. Nu har han fått det och frågan är vad som nu blir av Investeringssparkontot, som enligt de ursprungliga planerna skulle införas i januari 2012.
Pensionsnyheterna har sammanfattat några av remissvaren under egna rubriker längst ned i dagens utgåva.