Någon gång i slutet av februari månad kommer Pensionsmyndigheten att anordna en hearing om de olika förslag som myndigheten har när det gäller hur man ska hantera massbyten inom PPM-systemet. Myndigheten fick ju finansdepartementets och Pensionsgruppens uppdrag att hitta förslag på hur man ska kunna undvika de negativa konsekvenserna med massfondbyten som blir effekten av att omkring 500 000 svenskar nu har skaffat sig någon typ av förvaltningstjänst för sitt PPM-sparande.
- Myndigheten ska ju lämna sin rapport den 15 februari och vi räknar med att kalla till någon typ av hearing där externa aktörer får möjlighet att ta del av våra synpunkter och komma med reaktioner på det vi föreslår, säger Sten Eriksson, informationschef på Pensionsmyndigheten, till Pensionsnyheterna.
Han säger att han själv haft uppdraget att utreda om det går att informera bort de problem man sett med massfondsbyten men med hänsyn till hur många som redan har någon typ av förvaltningstjänster verkar det vara en svårframkomlig väg.
- Det är nog ganska lätt att räkna ut vilket svar vi kommer att lämna på den frågan, säger Sten Eriksson.
Pensionsmyndighetens uppdrag har inte varit att förhindra eller försvåra fondbyten via externa förvaltare, genom att till exempel tvinga fram obligatorisk e-legitimation vid inloggning för byten. Tanken är att man i stället ska försöka komma tillrätta med problemen genom lämpor.
Det kan till exempel betyda möjlighet för spararna att ha fler än fem fonder eller att ta ut avgifter vid byten för att kompensera de sparare som inte byter och som kan förlora avkastning på grund av att andra sparare i fonderna byter.
På Pensionsgruppens kommande möte den 9 februari ska pensionsmyndighetens generaldirektör Katrin Westling-Palm lämna en lägesrapport och då beskriva lite närmare vilka förslag som kan komma i slutrapporten den 15 mars.