NYHETSARKIVET
16 dec 2010 13:19
Svenskt Näringsliv kallar 13 vittnen i tvisten med SPP Liv
Svenskt Näringsliv, som stämt SPP Liv för utebliven värdesäkring av ITP-pensioner till tidigare anställda i organsiationen, kallar nu 13 vittnen till målet i Stockholms tingsrätt. Vittnena ska bland annat vitsorda att de pensioner som organisationen tecknat för de anställda inte skiljer sig från kollektivavtalad ITP, att det bara finns ”en” ITP-plan, att värdesäkring ska utgå och att det inte skulle finnas någon skillnad i utfästelserna före och efter beståndsöverlåtelsen från Alecta till SPP Liv 1997.

Svenskt Näringslivs ombud Jan-Mikael Bexhed har dessutom kallat två tidigare anställda vid Finansinspektionen som ska vitsorda att det faktum att FI godkönt en ombildning inte automatiskt innebär att man tar ställning till vilka civilrättsliga- eller försäkringsavtalsrättsliga frågor detta kan ge upphov till. De ska vidare höras om att en ombildning enligt FRL inte ger någon rätt för bolaget att ensidigt ändra i ingångna försäkringsavtal.

Svenskt Näringsliv underkänner i praktiken hela SPP Livs syn att bolaget efter ombildningen till vinstutdelande inför nya regler för när man kan räkna upp pensionerna och när man inte kan det.

Svenskt Näringsliv påpekar också att aktieägarna i SPP Liv är skyldiga att först uppfylla sina förpliktelser enligt ingångna avtal och först därefter kan man ha möjlighet att dela ut aktieutdelning. Svenskt Näringsliv menar ju att en anledning till att SPP Liv inte klarat av att räkna upp pensionerna är att man betalat ut stora belopp i aktieutdelning.

Genom en analogi med tidningsprenumerationer menar Svenskt Näringsliv att ett avtal inte är fullgjort bara för att man betalat en premie. Detta eftersom en förskottsbetald prenumeration ger en prenumerant rätt att få alla tidningar som följer av prenumerationen innan avtalet kan sägas vara fullgjort och det är först efter det som avtalet kan upphöra.

Arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv påpekar också att den så kallade värdesäkringsavgiften, som införts för att parterna ansett det ”viktigt” att värdesäkra pensionerna, tagits ut ända fram till 2006, alltså även efter det att Handelsbanken köpte bolaget och att värdesäkringsmedel och delar av överskott följt med beståndet när det överlåtits.

Svenskt Näringsliv påpekar också att SPP Liv, som vill att Svenskt Näringsliv ska vitsorda vilka belopp som man anser sig ha gått miste om, borde kolla den saken med sitt eget dotterbolag SPP Liv Pensionstjänst. Svenskt Näringsliv har ju bett dem räkna ut hur mycket pengar som de anställda gått miste om för att kompensera dem och tycker att det vore enklare om de tar fram siffrorna själva även om man med stöd av vittnet Kerstin Brodén, personalchef på Svenskt Näringsliv, kan vitsorda att man både beställt och betalat SPP Liv Pensionstjänst för att få reda på vad som fattas.

Enligt tingsrättens preliminära planering får SPP nu tid på sig fram till februari med att inkomma med ett svaromål på Svenskt Näringslivs inlaga.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907