För att komma till rätta med de negativa effekter som bland annat massbyten i premiepensionssystemet orsakar har regeringen, efter samråd i Pensionsgruppen, gett Pensionsmyndigheten i uppdrag att lämna förslag på hur premiepensionssystemet kan förändras. Det meddelade regeringen i går.
Massbyten skapar stora problem och kostnader som drabbar alla sparare i fonden, även de som inte själva gjort bytet. De som skapar kostnader ska också betala för det, säger finansmarknadsminister Peter Norman i en kommentar.
De kringtjänster som vuxit upp omkring premiepensionssystemet har medfört problem som aggressiv marknadsföring och klagomål om oseriösa aktörer och belastning på Pensionsmyndighetens IT-system när aktörer hämtar information och byter fonder. Dessutom har fonderna i premiepensionssystemet fått problem att hantera stora kapitalströmmar vid massfondbyten så att det inte drabbar kvarvarande sparare på ett oskäligt sätt. Det i sin tur riskerar att minska urvalet av fonder för pensionsspararna och kan även förutses tillta med tiden.
Pensionsmyndigheten får i uppdrag att redovisa förslagens effekter, nödvändiga författningsförslag samt en konsekvensanalys som belyser för- och nackdelar för berörda pensions- och fondsparare.
- Det är bra att vi nu fått en inriktning att ta fram förslag på hur man kan mildra de negativa effekterna av massfondbytena, säger Sten Eriksson, kommunikationschef på Pensionsmyndigheten, till Pensionsnyheterna.
Han menar att förvaltningstjänster som finns inte bara krånglar till det för pensionssystemet, de är i regel inte heller bra för kunderna.
- Fenomenet med förvaltningsföretag och massfondbyten betyder inte bara negativa effekter för pensionsspararna i allmänhet, för fonderna och för oss, utan kanske framför allt för de som betalar för dessa tjänster. Det är mycket liten chans att det blir en god affär. En vanlig avgift är 400-600 kr om året. Då måste värdeutvecklingen vara så pass bra att spararen först får tillbaka sin avgift, och sedan överträffar den värdeutveckling han eller hon själv skulle ha lyckats med i ett eget val i premiepensionen, eller genom att inte välja alls. Det är inte särskilt sannolikt, säger Sten Eriksson.
Pensionsmyndighetens uppdrag ska redovisas för regeringen senast den 15 mars 2011. Regeringen avser även att lämna ett uppdrag till Finansinspektionen i regleringsbrevet för 2011 om att redovisa omfattningen av befintlig tillsyn av företag som erbjuder förvaltning eller rådgivning inom premiepensionssystemet.