Sparinstitutens Pensionskassa, SPK, har tillsammans med de övriga pensionskassorna i Tjänstepensionsförbundet räknat på hur de nya solvensreglerna enligt QIS 5 kan komma att påverka kassornas solvens och framtida möjligheter att ta risk.
Beräkningarna visar att snittkassan i förbundet skulle få ett kraftigt ökat kapitalkrav, bara till följd av marknadsrisken.
- Kapitalkravet ökar med uppemot 35 procent. En snittkassa i förbundet behöver alltså 35 procent mer kapital för att behålla den allokering som den har i dag. Alternativt behöver de sänka risken. För SPK:s del skulle det innebära att vi behöver dra ned vår aktieexponering från dagens omkring 40 procent ned mot 20 procent, förklarade SPK:s riskchef Malin Engström på SPK:s Pensionsdagar i måndags.
Om reglerna skulle bli som de som nu testas i QIS 5 skulle det betyda att den långsiktiga avkastningen sjunker, vilket i sin tur leder till höjda premier för arbetsgivare som erbjuder livsvariga förmånsbestämda pensioner, vilket man gör på bankområdet där SPK administrerar och förvaltar pensioner för arbetsgivarna i Sparbankerna.
- Som jag ser det är Solvens II regelverket inte lämpligt för tjänstepensionskassorna och frågan är om man över huvud taget kan ha kvar förmånsbestämda pensioner med långa garantier, efter det att direktivet införs, sa hon.
En diskussion uppkom också om huruvida det är konkurrensneutralt för de banker som har stiftelsetryggade pensioner och som i nuläget ser ut att undgå att träffas av direktivet.
Det skulle till exempel innebära att Handelsbanken och SEB, som har välkonsoliderade stiftelser, skulle undkomma de premiehöjningar som kan drabba kassorna, om stresstesterna får den utformning som de nu har.
Det var dock en fråga som solvensutredare Daniels Barr inte har fått i uppgift att utreda, i enlighet med de direktiv han fått.