Finansinspektionen meddelade i går att fondbolaget Västernorrlandsfonden AB, som är en del av Länsförsäkringar Västernorrland, varnas och påförs av en straffavgift på 400000 kr. Anledningen är att FI konstaterat stora brister i fondens interna styrning och kontroll.
Bristerna är enligt FI så stora att det finns skäl att dra in fondens tillstånd, men eftersom fonden redan beslutat att överlåta sina två fonder Västernorrlandsfonden och Västernorrlandsfonden likviditet, till Länsförsäkringar Fondförvaltning, så nöjer man sig med varning och avgift.
Västernorrlandsfonden ska bland annat ha placerat medel i onoterade bolag och i bolag som inte omfattas av de egna fondbestämmelserna. Enligt FI har man även haft brister när det gäller ledning och styrelse och man har inte haft tillräcklig kunskap om riskhantering, regelefterlevnad och riskkontroll.
Vi beklagar att vi inte levt upp till de legala krav som ställts på verksamheten avseende intern styrning och kontroll. Förutsättningarna för att kunna bedriva verksamhet i ett mindre fondbolag har över tiden förändrats och blivit allt mer resurskrävande. Det ställs numera helt andra krav på olika kontrollfunktioner som till exempel riskkontroll och compliance än när vi startade verksamheten. Jag vill understryka att Västernorrlandsfonden AB:s kunder eller företagets ekonomiska ställning inte vid något tillfälle påverkats av att vi inte haft tillräckliga resurser, säger Anders Kårström, vd för Västernorrlandsfonden i en kommentar.
De två fonderna, som har 7500 andelsägare, har varit valbara i PPM systemet och hade per den sista augusti 2010 totalt omkring 4000 andelsägare. I PPM-systemet hade Västernorrlandsfonden knappt 73 miljoner kr placerade och i likviditetsfonden omkring 29 miljoner kr.
Fonden har placerat hälften av tillgångarna enligt OMX 30 index. Därutöver har fonden gjort investeringar i privata bolag, alltså bolag som inte är publika, vilket inte är tillåtet. Utvecklingen i aktiefonden har sedan starten år 2003 i princip motsvarat OMX 30 under de senaste åren. Avkastningen för det senaste året har varit 24,8 procent.