För en vecka sedan kunde Pensionsnyheterna avslöja de nya villkor som ska gälla för de försäkringsgivare som vill vara med och leverera kryssprodukter till det statliga pensionsavtalet PA 03.
Parterna på området har, till skillnad från vad som gällt i tidigare upphandlingar, inte valt att exkludera någon som vill vara med. Istället har man satt upp kriterier för vilka priser man maximalt får ta ut för att komma med på valblanketten. Men bara några dagar efter det att överenskommelsen presenterats kommer kritiken.
Tua Holgersson, affärschef på Skandia Liv, menar att den öppna modell som man valt är bättre än den modell med urval, som till exempel finns på Avtalspension SAF-LO och på ITP-området, men hon tycker att parterna tagit för lätt på kvalitetskriterierna.
- För de traditionella bolagen har man bara sagt att priset för produkten inte får överstiga 0,20 procent i årlig avgift, men man ställer inga krav på leverantörerna vad gäller kvaliteten på den produkt de väljer att lägga in i systemet. Det kan leda till att man får in dåliga produkter i systemet eller att leverantörer helt enkelt väljer att ha en ren ränteförvaltning, vilket i slutänden riskerar att ge lägre pensioner till de statsanställda, säger hon.
Hon menar att det finns risk för att de bolag som väljer att vara med skapar lågprisprodukter som ryms inom det pristak som man satt upp och att de på andra avtal väljer att ha helt andra produkter, trots att varumärket är detsamma.
På frågan om ett högre pris omedelbart innebär högre kvalitet säger hon att det är en relevant fråga men menar att det vore rimligt att parterna åtminstone ställde krav på exempelvis avkastningshistorik, solvens eller garanti, som ett sätt att skilja ut agnarna från vetet, eller på annat sätt ställa krav på kvaliteten i det bolagen levererar till spararna.
- De har tagit bort hela rådgivningsmomentet och det kan man förstå och värdera, men att man inte gjort något för att garantera kvaliteten i produkterna tycker jag är oroväckande, säger hon.
Hon räknar inte med att få något omedelbart gehör för sina synpunkter eftersom upphandlingen, eller snarare kravspecifikationen, nu är beslutad och klar. På Skandia Liv har man ännu inte heller bestämt sig för vilken produkt man kommer att erbjuda de statligt anställda.
- Vi kommer att delta på ett informationsmöte hos Arbetsgivarverket och först därefter kommer vi att fatta beslut om vilken produkt vi kommer att erbjuda till valet, säger hon till Pensionsnyheterna.