Brummer & Partners har undersökt det politiska intresset för frågor som rör flytträtt och bett de sju riksdagspartierna att redovisa sin syn i frågan.
Främst är det moderater och kristdemokrater som verkar ha satt sig in i detaljfrågorna. Bland de rödgröna är det mest luckor. Socialdemokraterna skriver bara att Vi har inte tagit ställning till dessa frågor och avstår från att svara.
Miljöpartiet verkar tycka att det finns viktigare frågor att profilera sig med och skriver att de inte gjort ställningstaganden i de frågor ni tar upp i enkäten. MP tillägger dock att man har en stark konsumentpolitisk hållning och att man försökt lyfta frågor om pensionsval och då framför allt ge spararna möjlighet att få information om miljö- och etik i placeringarna.
Vänsterpartiet har lämnat blankt i alla rutor.
- Mot bakgrund av att frågan ska avgöras under nästa mandatperiod och har så starkt stöd bland spararna är resultatet intressant inte minst för att de rödgröna partierna inte tagit ställning till flyttfrågan som sådan. Detta trots att det redan tillsatts en utredning som har uppdraget att lämna förslag på hur flytträtten ska införas, säger Robert Lindblom, vd för Brummer Life, som genomfört undersökningen.
Alla de borgerliga partierna har dock svarat att de vill genomföra flytträtt om de får fortsätta att regera efter valet, även om moderaterna inte sätter ned foten utan säger sig avvakta den pågående utredningens analys.
En viss splittring finns på den borgerliga sidan när det gäller frågan om man bör reglera avgifter för flytt via lagstiftningen. Här säger moderaterna att det är en fråga för FI att hantera och får stöd av kristdemokraterna. Centerpartiet tycker däremot att det är ett samhällsintresse att garantera rimliga avgifter.
När man frågar om det är rimligt att anskaffningskostnaderna, alltså provisioner, ska räknas in i underlaget verkar det som att det blir för komplicerat. Centerpartiet menar att det då finns risk för att provisionerna lätt kan skjuta i höjden medan moderaterna anser att det är en mer tilltalande modell om förmedlarna tar betalt direkt av mäklaren, vilket enligt dem skulle öka transparensen.
Sammanfattningsvis kan konstateras att frågor om hur flytträtten ska utformas inte verkar vara särskilt het i den pågående valrörelsen och att det främst är de partier som ansvarar för finansdepartementet, alltså moderater och kristdemokrater som verkar ha satt sig in i frågorna.
Den utredning som ska ta fram regler för hur flytt ska gå till kommer att lämna sina förslag senast den 31 oktober 2011.