Under de närmaste dagarna väntas parterna på det statliga området offentliggöra hur pensionsvalet ska göras i framtiden och efter vilka kriterier försäkringsgivarna väljs ut, men Pensionsnyheterna kan redan nu avslöja innehållet i avtalet.
Som vi berättat tidigare gör man ingen upphandling där man väljer ut några bestämda leverantörer utan alla som uppfyller de uppsatta kraven kommer att få ansluta sig till SPV:s valcentral och bli valbara. De nya villkoren ska gälla från årsskiftet och gäller alltså de pengar som ska gå till försäkringsbolagen under 2011.
Men kraven blir tuffa. Priserna blir betydligt lägre än vad man tidigare kunnat räkna med, även om det inte kommer att bli något obligatoriskt omval.
Enligt vad Pensionsnyheterna erfar kommer maxavgifterna som bolagen får ta ut att se ut enligt nedan. Naturligtvis står det bolagen fritt att konkurrera genom att lägga sina avgifter ännu lägre, om de vill.
Traditionell försäkring: 85 kr plus 0,2 procent av kapitalet, inklusive kapitalförvaltningsavgift.
I fondförsäkring har man valt ut åtta olika kategorier där leverantörerna ska erbjuda fonder till följande priser:
Entrélösning: max 0,4 procent
Svenska aktiefonder: max 0,5 procent
Globala/Regionala fonder: max 0,5 procent
Nya marknader/länderfonder: max 0,9 procent
Långa räntefonder: max 0,3 procent
Korta räntefonder: max 0,2 procent
Hedgefonder/absolutavkastande fonder: max 0,8 procent
Övriga fonder: max 0,8 procent
De avgifter som avses ovan är den fasta avgiften som tas ut av kapitalet. Bolagen har möjlighet att erbjuda flera fonder i samma kategori och då räknar man att det genomsnittliga avgiftsuttaget inte får överstiga maxnivån i varje kategori. De fonder som erbjuds får dock inte vara billiga skräpfonder utan fonderna ska ha bra rating för att vara valbara. Men med snittprismodellen går det att få in fonder med högre avgift än maxnivån om man har billigare fonder i samma kategori.
Det blir även möjligt för fonder att ta ut prestationsbaserade avgifter. Avgiften får dock inte vara högre än 20 procent av meravkastningen mätt mot relevant index.
Det blir också möjligt att erbjuda fond-i-fond lösningar, vilket annars är ovanligt på kryssvalsmarknaderna. Avgifterna i dessa ska dock alltid redovisas som den totala avgift som kunderna får betala, alltså med avgifter från både över- och underliggande fonder.
Ursprungligen var det meningen att det skulle vara möjligt för kunderna att blanda traditionell försäkring och fondförsäkring, men av administrativa skäl har man övergivit den modellen. Det innebär att man, precis som på andra avtalsområden, delar valet mellan fondförsäkring och traditionell försäkring. Detta eftersom försäkringsbolagen ofta bedriver sina respektive rörelser i separata bolag.