EU-domstolen lämnade i förra veckan sitt avgörande i det uppmärksammade Tysklandsmålet. I domen slår EU-domstolen fast att tjänstepensioner för kommunalt anställda måste upphandlas.
Målet gäller tyska delstater vars anställda fått tjänstepensionslösningar som inte upphandlats utan som gått till försäkringsgivare som anges i kollektivavtal. Detta är enligt domen ett brott mot lagen om offentlig upphandling av tjänster.
Kommissionen har ansett att det rör sig om så stora belopp att arbetsgivarna, som är myndigheter, ska upphandla leverantörerna eftersom man kommer över de så kallade tröskelvärdena för vad som kräver EU-upphandling.
I domen säger EU-domstolen att kollektivavtal i och för sig är en grundläggande rättighet men att det inte undantar kommunala arbetsgivare från skyldigheten att följa de direktiv som säger att sådana tjänster ska upphandlas.
Domen väntas påverka den svenska tjänstepensionsmarknaden och Sverige har, tillsammans med Danmark, intervenerat på Tysklands sida i målet.
För Sveriges del kan den här domen påverka framför allt de kommunala och statliga arbetsgivarna som är myndigheter och som redan i dag i sina kollektivavtal pekar ut monopolleverantörer av till exempel trygghetsförsäkringar, till exempel KPA Liv, som förser kommuner och landsting med Tjänstegrupplivförsäkringen TGL-KL. I dag genererar KAP-KL-området omkring 6 miljarder kr i premieintäkter. Pengar som till största delen går till KPA och Folksam. Framförallt KPA riskerar att drabbas mycket hårt om EU-domstolen väljer att fälla Tyskland.