Försäkringsförbundet är oroligt över att de skärpta regler som diskuteras i efterdyningarna av finanskrisen kommer att drabba försäkringsbolagen. Till största delen var det banker som råkade illa ut under krisen och det är också mot dem reglerna vänder sig. Men risken finns att också försäkringsbolag kommer att omfattas, vilket skulle kunna ställa till allvarliga problem.
Försäkringsförbundet menar att det finns fundamentala skillnader mellan banker och försäkringsbolag när det gäller affärsmodell och riskprofil. Det innebär att även reglering och tillsyn i efterdyningarna av finanskrisen bör skilja sig åt.
Det nya europeiska regelverket på försäkringsområdet, Solvens 2, tar hänsyn till det unika i försäkringsbranschens affärsmodell samtidigt som det ger en trygghet för försäkringstagarna. Försäkringsförbundet välkomnar därför Solvens 2 men är oroad över alla de initiativ till skärpt reglering som diskuteras i efterdyningarna av finanskrisen.
I en rapport som nyligen publicerades av den europeiska branschorganisationen för försäkring, CEA, analyseras ett antal skillnader mellan bank och försäkring, bland annat att affärsmodellen och riskprofilen mellan bank och försäkring är fundamentalt olika.
Det är viktigt att lagstiftaren och berörda myndigheter tar hänsyn till de grundläggande skillnaderna mellan bank och försäkring i arbetet med reglering och tillsyn i efterdyningarna av finanskrisen. CEA:s rapport visar varför man inte med automatik ska reglera försäkringsbolag på samma sätt som banker, säger Försäkringsförbundets chefekonom Ellen Bramness Arvidsson, i en presskommentar.